Koeltechniek

In de tuinbouw wordt de koeltechniek toegepast bij grondkoeling, gewaskoeling en bij koel-/vriescellen. Het principe van koelen berust op het uitwisselen van warmte. Bij grondkoelen hebben we twee systemen: de hoogkoeling en de dieptekoeling. Bij hoogkoeling liggen de koelingsslangen niet dieper dan 5 tot 8 cm in de grond, bij dieptekoeling zijn de tyleenslangen op 35-40 cm diepte gelegd. Voor grondkoeling wordt gebruik gemaakt van een ondergrondse bron of mechanische koeling. Om thermische vervuiling van de bron tegen te gaan, kan nu in de winterperiode met koeltorens de ingebrachte warmte worden verwijderd.
Door de nieuwe ontwikkelingen van telen uit de grond installeert Lek installatietechniek ook wortelkoeling of tabletkoeling. De koelingsslangen liggen dan in de goot langs het substraat en in het groeimedium van de roltablet. De nieuwste ontwikkeling is de zogenaamde gewaskoeling om een 5 a 6 graden Celsius lagere kastemperatuur te bereiken.
De vers geoogste producten worden steeds vaker gekoeld bewaard. Al vele jaren zijn wij gespecialiseerd in het realiseren van specifieke koelinstallaties voor onder meer groenten en fruit, bloemen, bloembollen, planten en andere producten. Voor de koelinstallaties van de koel-/vriescellen zijn hooggekwalificeerde materialen en energiebewuste installaties geselecteerd.

Absorptiekoelmachines kunnen een zeer doelmatig alternatief zijn voor elektrisch aangedreven koelmachines. Koelinstallaties, die door middel van obsorptiekoeling werken, geven in combinatie met warmte/kracht-installaties een uitstekende mogelijkheid om de overtollige warmte te gebruiken voor koeling. Die overtollige warmte dient zich met name in de zomerperiode aan. Aanwending van de geproduceerde koude is mogelijk voor grondkoeling, gewaskoeling, koel-/vriescellen, koeling van bedrijfsruimten en kantoren. Het resultaat van een betere benutting van afvalwarmte is een drastische verlaging van de bedrijfskosten.