Bouter Kaas

Lek/Habo heeft voor Bouter Kaas in Groot Ammers de bestaande twee R22 koelinstallaties vervangen voor een koelinstallatie voorzien van het natuurlijke koudemiddel ammoniak. Een innovatieve stap waarmee Bouter Kaas bewust voor het gebruik van een natuurlijk koudemiddel heeft gekozen en daardoor het milieu minder zwaar wordt belast.

Daarnaast is het elektriciteitsverbruik van deze koelinstallatie lager dan bij toepassing van conventionele koelmiddelen zoals R22. Dankzij de fiscale voordelen binnen de EIA regeling hebben we de terugverdientijd voor specifiek de NH3 weten terug te brengen naar circa 5 jaar.

De NH3 koelinstallatie is uitgerust met drie Bitzer compressoren met een totaal koelvermogen van 800 kW. Onze TCS besturing systeem wordt gebruikt voor de regeling en bewaking van het systeem.

Om aan de toenemende kaasopslagbehoefte te voldoen heeft Bouter Kaas gelijktijdig de opslagruimte faciliteit uitgebreid. Lek/Habo heeft medio 2015 de bijbehorende koeltechnische en elektrische installatie bestaande uit luchtbehandelingskasten, drukdoosplafond, luchtslangen, koud en warmwaterleidingen, schakelkasten en appendages geïnstalleerd. De koude voor dit nieuwe kaaspakhuis komt vanuit de centrale NH3 koelinstallatie.

De jarenlange samenwerking, begonnen in de jaren '80, wordt op deze manier duurzaam voortgezet. Innovatief denken en doen! De koeltechnische berekeningen en selecties zijn door Lek/Habo uitgevoerd. Lek/Habo heeft de installatie turnkey gebouwd en geïnstalleerd en neemt ook de service en onderhoud geheel voor haar rekening.