Pieter's Kaashandel

Begin 2010 heeft Habo de opdracht, via Aan de Stegge, gekregen voor het installeren van de koeltechniek in het nieuwe pand van Pieter's Kaashandel te Zeewolde.

Pieter's Kaashandel is voor Lek/Habo een bekende klant. Jaren lang heeft Lek/Habo de installaties op de vorige locatie in Huizen onderhouden. Ook hebben we daar in de tijd installaties bijgebouwd en vervangen.

Voor het nieuwe pand is een bestek geschreven. Hierin waren een tweetal koelsystemen opgenomen; één bedoeld voor de lage temperaturen en een tweede systeem voor de hogere temperaturen. In het totaal worden er elf ruimtes gekoeld. Dit koelen wordt gedaan met koelers die speciaal zijn geselecteerd voor de toepassing. Zo worden er in de ruimten waarin gewerkt wordt, stille koelers gebruikt welke zijn voorzien van zogenoemde airsocks. Deze airsocks hebben als doel het gelijkmatig verdelen van de gekoelde lucht zonder hierbij het gevoel van tocht te hebben.

Systeem A is voorzien van een drietal compressoren waarvan er één wordt geregeld door een frequentieregelaar. Dit systeem bevat een 18-tal koelers, gemonteerd in een aantal verschillende ruimten. Tevens kunnen we met dit systeem koudwater maken ten behoeven van de airconditioning van het kantoor. Het totale koelvermogen van systeem A bedraagt 250 kW aan koude. Systeem B is wat kleiner. Dit circuit is uitgerust met twee compressoren waarvan er wederom één frequentiegeregeld is. Dit systeem bedient de koudere ruimten en is aangesloten op een 8-tal koelers. Het totale koelvermogen van deze installatie bedraagt 95 kW aan koude. Het heetgas van de machines wordt gebruikt voor het opwarmen van sanitair water naar een temperatuur van circa 45°C.