Martens Kunststoffen

Geavanceerde energie centrale voor Martens Kunststoffen

In samenwerking met de research en ontwerp afdeling van Martens is Lek/Habo erin geslaagd een complex energievraagstuk op te lossen. Martens te Oosterhout, producent van kunststof buizen en hulpstukken heeft in het productieproces een grote hoeveelheid elektriciteit en koude nodig. De geplande nieuwbouw was voor Martens een goed moment om de verschillende energiestromen af te stemmen op het productieproces in combinatie met de nieuwe ontwikkelingen in de elektriciteit - en gasmarkt.

Door de bouw van de nieuwe energiecentrale kan er gelijktijdig, decentraal direct bij de verbruiker elektriciteit, noodstroom, warmte en koude worden opgewekt. Begin 2002 zijn de drie warmte-/krachtinstallaties op het project geïnstalleerd.

De door de generator opgewekte elektriciteit wordt volledig aangewend voor het eigen gebruik in de productiehallen. De warmte afkomstig van de WKK dient als energie input voor de absorptiekoelmachine. Absorbers vormen in combinatie met een WKK een goed alternatief voor elektrisch aangedreven koelmachines. De absorptiekoelmachine maakt aan de koelerzijde van de absorber de benodigde koude voor het afkoelen van het eindproduct uit de spuitgietmachines. De condensorzijde van de absorber wordt door de koeltoren gekoeld. In winterperiode kan de koeltoren worden ingezet als zogenaamde Free Cooling, die de benodigde koelcapaciteit kan leveren zonder absorber. De warmte van de WKK wordt in deze situatie gebruikt voor ruimteverwarming in de productiehallen. In het 'tussenseizoen' (buitentemperatuur 10-20°C) zal er worden gezocht naar het hoogst mogelijke rendement. Als de Free Cooling niet meer de benodigde koelcapaciteit kan leveren zal de absorptiekoelmachine weer worden ingezet.

Een automatische noodstroomvoorziening op de WKK zorgt ervoor dat de continuïteit van het complexe productieproces ook bij spanningsuitval gewaarborgd blijft. Om het gehele proces te beheersen wordt er speciaal een besturing/regelsysteem op maat ontwikkelt. Zeker de toepassing van Free Cooling in combinatie met absorptiekoeling vraagt een geavanceerd systeem.

Technische gegevens Energie Centrale:

Warmte-/krachtinstallatie HPC 800 G – 2.400 kWe/3.630 kWth
Absorptiekoelmachine York – 2.180 kW
Koeltorens GEA Polacel – 5.552 kW
Koudeopslag in sprinklertanks - 800 m³
Free cooling (tussen 10-20°C) – 2.500 kW (bij 10°C)
Besturing- en regelsysteem
Werktuigbouwkundige inpassing
Automatische noodstroomvoorziening

McCain

McCain heeft in Nederland twee vestigingen waar de productie van aardappelproducten plaatsvindt, Lelystad en Lewedorp. Lek/Habo heeft voor deze twee vestigingen de warmte-/krachtinstallaties geïnstalleerd. De WKK’s maken deel uit van een proces waarbij biogas wordt gewonnen uit gistingproces van aardappel restproducten en waterzuivering... Lees verder...

Bavaria

Lek/Habo heeft bij bierbrouwer Bavaria in Lieshout twee warmte-/krachtinstallaties (HPC 400 G, Guascor SFGLD 240) geïnstalleerd. Het bijzondere aan het project is de brandstof, welke indirect uit het bierproces wordt onttrokken... Lees verder...