Vepo Cheese

Vepo al decennia lang klant van Lek/Habo is een oerhollands familiebedrijf opgericht in 1920 en is gespecialiseerd in het versnijden, raspen en verpakken van kaas en biedt een uitgebreid assortiment aan van Hollandse en overige Europese halfharde kaassoorten aan de retail, foodservice en industriële verwerkers.

Voor de uitbreiding van het bedrijfspand Vepo Cheese in Bodegraven heeft Lek/Habo de koeltechnische installatie gebouwd. Deze installatie is omvangrijk en heeft betrekking op het kantoor, verwerking in combinatie met de opslagruimte en machinekamer. Een prachtig project waarbij we als Lek/Habo weer hebben laten zien technisch goede installaties te bouwen waarbij oog is voor detail en goed luisteren naar de klant. In dit soort projecten, waarbij bij Vepo Cheese de bedrijfvoering in het ‘oude’ deel gewoon doorging, dient de planning continue afgestemt te worden met de klant. Met deze installatie kan Vepo Cheese weer jaren vooruit en voldoet nu al aan de nieuwe wetgeving (uitfasering R22).

Ten behoeve van de gekoelde ruimtes in het “nieuwbouw” gedeelte van Vepo Cheese is een centrale koelinstallatie ontworpen in gesplitste uitvoering in verband met verhoging van de bedrijfszekerheid en de inzetbaarheid qua temperatuur range.

Koelsysteem A wordt grotendeels ingezet ten behoeve van koudwater generatie en koelsysteem B wordt, naast een klein deel koudwater generatie, hoofdzakelijk ingezet voor directe expansie koeling in diverse ruimtes. De koudwater generatie is aangesloten op een groot koudwater-syteem waar middels een verdeler/verzamelaar diverse gebruikers op zijn aangesloten zoals luchtbehandelingskasten t.b.v. de verwerkingsruimtes en secundaire systemen t.b.v. multivac-machines, airconditioning voor kantoren en patchruimte.

In verband met warmteterugwinning is er in deze centrale koelinstallatie, naast de luchtgekoelde condensor, een watergekoelde condensor in het circuit geïntegreerd waarop een centraal warmteterugwincircuit is aangesloten. De warmte voor het warmteterugwin-systeem wordt, naast de watergekoelde condensor, o.a. ook van luchtcompressoren en vacuümcompressoren onttrokken en voorziet een boiler, diverse vloerverwarmingcircuits en het secundaire laadkuil-verwarmingscircuit van de benodigde warmte.

De centrale koelinstallatie met het complete koudwatersysteem en het warmteterugwin-systeem wordt vanuit een centraal PLC meet- en regelsysteem aangestuurd. Lek/Habo heeft voor de uitbreiding de navolgende installatie ontworpen, geleverd, geïnstalleerd en inbedrijfgenomen:

FREON SYSTEMEN:

2 stuks compressor-skid
1 stuks luchtgekoelde condensor (in 2 secties)
3 stuks luchtkoelers tbv Expedite
4 stuks luchtkoelers tbv Koelcel
2 stuks luchtkoelers tbv Ontfolie-ruimte
2 stuks luchtkoelers met airsock tbv rollenbaan

LUCHTBEHANDELING:

2 stuks luchtbehandelingskasten (in totaal drie stuks koelbatterijen aansluiten)

KOUDWATER SYSTEEM:

1 stuks verdeler/verzamelaar met 4(6) groepen
1 koudwater systeem t.b.v. LBK’s|
1 koudwater systeem t.b.v. waterkoeler
1 koudwater systeem tbv PWW 1
1 koudwater systeem tbv PWW2
1 stuks leidingwerk t.b.v. div. systemen

VERWARMINGS-SYSTEEM:

1 stuks vloerverwarming t.b.v. laadkuil
1 stuks vloerverwarming t.b.v. kantoor
1 stuks vloerverwarming t.b.v. Expeditie-kantoor + Entree-ruimte
2 stuks radiatoren t.b.v. Expeditie-kantoor + Entree-ruimte
1 stuks vloerverwarming t.b.v. koelcelgrens
1 stuks watergekoelde condensor
1 stuks leidingwerk tbv div systemen

MEET- EN REGELTECHNIEK/ELEKTRA:

1 stuks centrale schakelkast tbv alle bovenstaande systemen
1 stuks meet- en regelsysteem van Dixell
1 stuks inbouw PLC-systeem
1 stuks elektra bekabeling van alle bovenstaande systemen

Pieter's Kaashandel

Begin 2010 heeft Habo de opdracht, via Aan de Stegge, gekregen voor het installeren van de koeltechniek in het nieuwe pand van Pieter's Kaashandel te Zeewolde. Pieter's Kaashandel is voor Lek/Habo een bekende klant... Lees verder...

Noordhoek Kaashandel

Lek/Habo heeft in opdracht van Noordhoek de koelinstallaties geleverd en gemonteerd voor het nieuwe pand van 'Noordhoek geraspte kaas' aan de N11 te Bodegraven... Lees verder...