Broeikasgas reductie Zwembad de Biezem

22 juni 2015

Beluister ook dit audiofragment van 6FM over dit project!

Lek/Habo gaat binnenkort in opdracht van ITN installatietechniek een biogas warmte/kracht-installatie, 190 kWe V8 MAN leveren en installeren bij Zwembad de Biezem in Laren. Zwembad de Biezem is in de loop der jaren uitgegroeid van een zwembadcomplex tot een indoorsport centrum en wordt op dit moment grondig gerenoveerd. De nieuwe warmte/kracht-installatie (WKK) maakt onderdeel uit van deze renovatie en gaat straks duurzame elektriciteit en warmte aan het zwembad leveren. Biogas uit een nabij gelegen mestvergister dient daarbij als brandstof voor de gasmotor.

Met de nieuwe biogas WKK realiseert Eemnes een deel van haar meerjaren broeikasgas reductieplan. Zo’n 10% van de totale broeikasgas-reductie die Eemnes in 2020 gerealiseerd wil hebben, komt van één enkel project: de nieuwe WKK in De Biezem, gestookt op biogas uit mestvergisting. Dat is goed nieuws voor het klimaat en goed nieuws voor de veehouders in Eemnes: zij gaan een mooi rendement maken op het biogas. En met dalende melkprijzen is dat meer dan welkom. In mest zit methaan, een broeikasgas dat 22 keer meer opwarming veroorzaakt dan CO2. Vandaar dat het verbranden van methaan lekker opschiet.

In een warmte-krachtkoppeling (WKK) wordt elektriciteit opgewekt. Daar komt veel warmte bij vrij. Normaal staat die WKK bij de mestvergister, maar dan kun je met de warmte weinig beginnen. Daardoor zijn mestvergistingsprojecten vaak weinig rendabel en staan ze achterin de rij als het gaat om SDE-subsidie. Maar door de WKK in de Biezem te zetten, wordt de vrijkomende warmte ineens wat waard: het badwater en de binnenruimte wordt ermee opgewarmd. De mestvergisting wordt rendabel en de SDE-subsidie telt mee. In negen tot tien jaar is de investering terugverdiend. Daarna staan de vergisters nog zeker twintig jaar geld op te leveren. De kleine monovergisters verminderen de geuroverlast, omdat de mest niet meer wordt uitgereden. Het transport van het biogas van de boerderij naar de Biezem, gebeurt door een ondergrondse pijpleiding.

Het project is uniek in Nederland, maar in Duitsland draait er al jaren een openbaar zwembad op biogas uit mestvergisting. Er zijn ook mogelijkheden voor uitbreiding: door het biogas te zuiveren van CO2, kun je het leveren aan het aardgasnet.

Aldus Niels Rood, wethouder Eemnes


impressie van het nieuwe zembad: Slangen + Koenis Archictecten

Bron: www.larensbehoud.nl

Nieuws